Veel neerslag voor het zuidoosten

Oktober start behoorlijk turbulent in de Alpenregio. Een omvangrijk complex lagedrukgebied (lagedrukgebied met meerdere kernen) boven Midden Europa drukt zijn herfstige stempel op het Alpenweer. Op de doorkomst van een koufront ontstaat door interactie met het relatief warme water van de Middellandse Zee een aparte storing. Dit zogenaamde Genualaag pompt met een oost tot noordoostelijke wind zeer vochtige lucht tot over de Oostelijke en ZuidOostelijke Alpen. Dit soort situaties zorgt soms voor verrassingen in de verwachting. Dan moet je denken in uitschieters naar boven, maar soms ook naar beneden. Wij zoeken dan meestal naar gemiddelden. Een zekerheid is de tweedeling vandaag in het Alpenweer. De Franse Alpen, Aosta en zuidwesten van Zwitserland ogen duidelijk het meest stabiel. Wolken en zon wisselen elkaar hier af. Rond de centrale Zwitserse Alpen valt lokaal nog een regen of sneeuwbui, maar verder blijft het in deze hoek overwegend droog. 

In de Oostelijke Alpen is de situatie onbestendiger. Boven Noord Italië vormt zich een aparte depressie kern. Aan de voorzijde van dit laag komt een zuidelijke tot zuidoostelijke stroming op gang. Dit betekent voor de Dolomieten, Veneto tot aan de Oostenrijkse zuidzijde opkomende staubewolking en neerslag. Met een sneeuwgrens van rond de 2500 tot 3000 meter levert dit in eerste instantie voornamelijk regen op. Sneeuw is dan alleen voor het hooggebergte weggelegd.


lagedrukgebied boven Noord Italië zorgt voor flink wat neerslag. De regen gaat vrijdag in de Oostelijke Alpen op steeds meer plaatsen over in sneeuw. (grens richting de 2000 tot later zelfs 1500 meter)

Donderdag trekt het Noord Italiaanse laag verder oostwaarts. De wind krimpt (tegen de wijzers van de klok) daardoor naar een meer noordoostelijke tot noordelijke richting. De aangevoerde lucht wordt dan tevens kouder. De sneeuwgrens daalt dan ook richting de 2000 meter, in de nacht naar vrijdag zelfs daaronder. Deze tijdelijke koudere fase levert naar verwachting tussen de 10 en 30cm verse sneeuw op. Misschien halen we lokaal zelfs de 40cm. Uitstekend nieuws voor de Oostenrijkse gletscher gebieden. De condities gaan er hier zienderogen op vooruit!


Mooi plaatje vannuit de Finkausee / Gerlos. @Liveupdates


Regio Chamonix @insta chamonixmontblanc


Sneeuwverwachting voor het Oostelijke Alpengebied. Vrijdag valt hier bij een dalende sneeuwgrens enige sneeuw! @WetterOnline

Vooruitzichten
Richting het weekend volgt vanuit het westen een weersverbetering. Boven het noorden van Duitsland vormt zich tijdelijk een hogedrukgebied. De atmosfeer stabiliseert daardoor, met overdag aardig wat zon, maar in de nacht en vroege ochtend de vorming van lokaal hardnekkige mistvelden. Het is dan altijd even de vraag in hoeverre de zon de mist kan 'opruimen'. De zon krijgt immers steeds minder kracht. Na het weekend volgt vanuit het westen opnieuw een onstabielere fase. In het voorveld van naderende Oceaandepressies wordt het dan flink zachter. De temperatuur loopt dan onder invloed van een sterk toenemende zuidwestelijke wind flink op. Dan moet je denken aan een vorstgrens die zich terugtrekt tot 3000 à 3500 meter. Later misschien zelfs nog wat hoger. Wat er daarna gebeurt is nog erg onzeker. Het is zoals zo vaak nog niet duidelijk hoever de lagedrukgebied oostwaarts gaan opstomen. Hoe oostelijker, hoe meer kans op afkoeling en de daarbij horende sneeuwval. Ik kom daar morgen graag verder op terug.


Luchtdrukverdeling midden volgende week, met in het voorveld van een Oceaan depressie flink oplopende temperaturen. #ECMWF Wetterzentrale

Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

Reacties

Henny Hoeksma

Goedemorgen allemaal.
Fijn uitkijken naar de sneeuw berichten, aftellen naar de eerste wintersportvakantie.
Hopelijk voor ieder een mooi seizoen.
Wij twijfelen nog Waarheen te gaan, we gaan weer met de caravan.
Fijne dag allemaal

Henny Hoeksma | 02-10-2024 - 07:47

Marjon J

Gewoon lekker naar Camping Stubai gaan Hennie 😉!

Marjon J | 02-10-2024 - 12:11

Ate N

Fijn weer even een extra laagje voor de gletsjers, nog mensen die daar in de komende 2 maanden gaan skiën?

Ate N | 02-10-2024 - 07:58

Annemarie Peters

Fijn dat het seizoen en daarmee de voorpret weer is begonnen. Dit seizoen nog leuker om bij te houden wat er gaat gebeuren. Onze zoon vertrekt over 2 weken naar Oostenrijk om daar een seizoen als pistenbullychauffeur te gaan werken, voor ons een mooie gelegenheid om wat vaker die kant op te gaan 😀. De herfstvakantie wordt de eerste keer, hopelijk kunnen we dan op de gletscher over de door hem geprepareerde pistes skiën! Gelukkig hebben we onze caravan op de camping staan, dus we kunnen heen wanneer we willen, ideaal dus! Gelukkig de komende dagen weer wat sneeuw voor de hogere gebieden in Oostenrijk, we houden het uiteraard bij op de webcam! Fijn winterseizoen en veel voorpret voor iedereen!

Annemarie Peters | 02-10-2024 - 10:10

Ate N

Super leuk Annemarie dat je zoon dat gaat doen. Welk gebied, Sölden? (aangezien ook gletser)

Was het makkelijk te vinden/ gaan doen? Dacht dat ze pistebully chauffeurs echt alleen deden voor mensen die dit permanent gaan doen qua opleiding/ investering.

Ate N | 02-10-2024 - 10:56

Annemarie Peters

Hij gaat naar de Kaunertaler Gletscher. Hij heeft een paar gebieden aangeschreven en bij de Kaunertaler Gletscher reageerden ze positief. Ging op zich redelijk makkelijk. Ieder jaar zijn er toch weer nieuwe chauffeur nodig in veel gebieden. Ze zullen het liefste mensen hebben die ieder jaar terugkomen, maar dat moet ook maar te combineren zijn met een zomerbaan. Denk ik zo.

Annemarie Peters | 02-10-2024 - 11:10

Steph Priem

Annemarie, pistebully chauffeur daar droomt en fantaseert mijn broer al vele jaren over. Wij waren ook van mening dat dit enkel weggelegd was voor de lokale bergbewoners, niet dus 👍😉.

Steph Priem | 02-10-2024 - 12:18

Bertil Blaas

Mooi verhaal Annemarie. Leuk initiatief van jullie zoon.
Was vorig seizoen ook weer gaan kijken op de K.Gletscher.
Prachtige natuur, wonder schoon. Uiteraard ❄️❄️garantie

Bertil Blaas | 02-10-2024 - 12:20

Sigrid Ribbers

Wat leuk Annemarie.. lijkt met echt een belevenis.. 😉

Sigrid Ribbers | 02-10-2024 - 13:04

Annemarie Peters

@steph mijn zoon heeft gedacht ik probeer het gewoon. Ik denk dat het in een aantal gebieden nog steeds zo is dat ze liever locals hebben hoor. Maar hier hebben ze nu een Duitser, Italiaan, Nederlander en de rest Oostenrijkers. Die man die hem aannam vond het helemaal leuk dat hij een team had met meerdere nationaliteiten.

Het scheelde ook dat mijn zoon al ervaring heeft met grote landbouwmachines en ook met nachtwerk. Maar dan nog is dit een geweldige kans natuurlijk en hij heeft er super veel zin in. Nu maar hopen op een winter met heel veel sneeuw!!

Annemarie Peters | 02-10-2024 - 13:17

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Foto bij weerbericht reactie 133817

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 02-10-2024 - 10:34

Sneeuwhoogte.nl | Michael

September recordnat in Oostenrijk. Bron Wetterblog.at “Er ist der niederschlagsreichste Monat seit mind. 1961 (Beginn der Flächendaten-Verfügbarkeit).”

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 02-10-2024 - 10:35

PETER.  Altabadia.

Goedemiddag allemaal ff een vraagje heeft iemand ervaring met het skigebied Berwang ?? we gaan pas in februari hoor en er gaan ook drie kinderen mee . Misschien dat ik wat ervaringen hoor op de site . 🌨️🏔️⛷️👍

PETER. Altabadia. | 02-10-2024 - 13:02

Steph Priem

Peter, wat ik mij herinner aan Berwang dat het klein en heel gemoedelijk is en ideaal voor beginnende skiërs.

Steph Priem | 02-10-2024 - 13:14

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Levi en Ruka dit weekend open dankzij snowfarming 😉

Foto bij weerbericht reactie 133828

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 02-10-2024 - 13:31

cornelia  kegge

Hallo allemaal,

Heeft iemand ervaring met het skigebied
Les Saisies?

cornelia kegge | 02-10-2024 - 14:12

Ted Storms

Er gaan wat geruchten dat Kitzsteinhorn dit weekend open gaat! Iemand een idee over hoeveel km aan pistes we het hier hebben?

Ted Storms | 02-10-2024 - 15:55

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.